ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ FUDOKAN

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ EOF

             Το Shotokan-Fudokan Karate do πρωτοεμφανίσθηκε στη χώρα μας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ήταν τότε η ομάδα του GP Παναγιωτίδη που είχε την εποπτεία του. Η ομάδα αυτή δυστυχώς απ’ ό,τι φάνηκε δεν μπόρεσε να κατανοήσει το «εξαιρετικό φαινόμενο JORGA» αρκούμενη μόνον σε ωφελιμιστικές – καταναλωτικές εκτιμήσεις του τύπου «ένας Ιάπωνας πουλάει περισσότερο»!

            Ακολούθησαν τα κωμικοτραγικά συμβάντα στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ITKF που έλαβε χώρα το 1990 στο Περού. Τούτο είχε ως επακόλουθο η διεθνής Fudokan να αποσύρει το ενδιαφέρον συνεργασίας με τη συγκεκριμένη ομάδα.

            Δεν έχουμε οποιαδήποτε στοιχεία για την διεθνή αγωνιστική παρουσία της Ελλάδας από εκείνα τα χρόνια.

            Όμως από εκείνη την περίοδο μπορούμε να κρατήσουμε το εξής θετικό. Δυο από τους παλαιότερους καρατέκα του Shotokan οι Τάσος Πανουσόπουλος και Γιάννης Πανωλιάσκος (ο δεύτερος ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής του Shotokan JKA εκείνα τα χρόνια) διαχώρισαν τη θέση τους από την Ελληνική JKA, (διέγνωσαν ορθά το «φαινόμενο Fudokan»), προσχώρησαν στην Fudokan και εξετάστηκαν με επιτυχία για το 4ο DAN Fudokan παρουσία μάλιστα και του Nishiyiama Shihan.

            Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν οι Παναγιώτης Δρακόπουλος, Νικήτας Ζαρουχλιώτης, ο γιατρός Τάσος Αποστολόπουλος, ο Τάκης Γεωργίου που έδωσαν για 3ο DAN αργότερα δε ο Αντώνης ΠΛΑΤΑΚΟΣ και ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΥΜΠΑΝΟΣ καθώς και αρκετοί άλλοι γνωστοί καρατέκα της εποχής.

            Η δεύτερη περίοδος της παρουσίας της Fudokan στην χώρα μας αρχίζει αμέσως μετά το παγκόσμιο του Περού. Ο μαθητής του Sensei Βλαδιμίρ Γιόρκα κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία ως επικεφαλής τεχνικός τόσο της Fudokan όσο και της ITKF για όλη την δεκαετία του 1990. Το 1999 αποσύρει το ενδιαφέρον του για την Fudokan λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και πολλαπλών υποχρεώσεων με την ITKF.

            Η περίοδος εκείνη ήταν μια πολύ καλή περίοδος για το Ελληνικό Fudokan Karate. Πολλά μετάλλια ήρθαν στη χώρα μας λόγω της ορθολογικής διαχείρισης του Sensei Δρακόπουλου, όμως και πάλι δυστυχώς δεν έχουμε ακριβή στοιχεία.

            Όταν λοιπόν το 1999 χήρεψε η θέση του Τεχνικού Διευθυντή της Ελληνικής Fudokan ο Ilija Jorga Shihan απευθύνθηκε στον ιεραρχικά αμέσως επόμενο μαθητή του στην χώρα μας τον Sensei Μαστραππά Σάββα (τότε 5ο DAN) και του πρότεινε να αναλάβει αυτός της τεχνική ηγεσία της Ελληνικής Fudokan.

            Το έτος 2000 η Ελληνική Fudokan επανιδρύθηκε και συστάθηκε με την σημερινή της μορφή με πρόεδρο τον μεγαλοεπιχειρηματία κ. Χάρη Δούρο και τεχνικό επικεφαλής τον Sensei Μαστραππά.

            Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία της Fudokan στον Ελλαδικό χώρο.

            Στην συνέχεια κάνουμε μια ακριβή αποτίμηση της διεθνούς αγωνιστικής παρουσίας της Ελληνικής Fudokan, από το 2000 μέχρι σήμερα.

             Τούτο γίνεται πρώτον για ιστορικούς λόγους διότι είναι καλό να γνωρίζουν οι νεότεροι Καρατέκα της EOF τα αγωνιστικά επιτεύγματα του στυλ τους καθώς και ποιοι συνέβαλαν σ’ αυτά.

            Δεύτερον επειδή η αποτίμηση είναι απόλυτα ακριβής, (διότι βασίστηκε πάνω στα επίσημα αρχεία της διεθνούς Fudokan), θέλουμε να διορθώσουμε λάθη εσκεμμένα ή μη, παρανοήσεις και παραποιήσεις που δημοσιεύονται κατά καιρούς στο διαδίκτυο.

 ΟΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 4ου DAN

            Ενώ οι άνθρωποι που πήραν 1ο 3ο DAN από την Fudokan την τελευταία δεκαετία φτάνουν περίπου τους εκατό, όσοι πήραν 4ο DAN και άνω είναι μετρημένοι. Στον βαθμό του 4ου DAN TFSK έφτασαν οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χριστάκης Χριστοφή, Αντριάννο Φερράρι, Κων/νος Νικηφόρου, Βάλια Λαγουδάκη και Νίκος Ζιμπουλιάς. Στον βαθμό του 5ου DAN οι Μανώλης Τζορμπατζάκης και Ιωάννης Τσίγκος και στον βαθμό του 7ου DAN ο Σάββας Μαστραππάς.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΕΜΕΣΟΣ ΚΥΠΡΟΣ 2003

            Το Μεσογειακό πρωτάθλημα της Fudokan που έγινε στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2003 ήταν η πρώτη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε εκ νέου μετά από χρόνια Ελληνική αποστολή. Συμμετείχαν 6 χώρες (Ρωσία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Ελλάδα, Κύπρος). Έγινε στη Λεμεσό στα πλαίσια των «Λεμεσίων 2003» που διοργανώνει ο Δήμος Λεμεσού κάθε χρόνο (περιελάμβανε συνολικά 13 διαφορετικά ολυμπιακά και μη αθλήματα). Από πλευράς συμμετοχών, το παρόν τους έδωσαν 200 Καρατέκα 6-18 ετών.

            Από Ελληνικής πλευράς η συγκομιδή των μεταλλίων ήταν αξιόλογη. Τα μέλη της αποστολής ήταν Κ. Γκαγκας, Π. Κοκοτός, Ν. Κούζιλου, Γ. Καρατζογιάννη, Π. Κάτσαρη, Ν. Κούτρας και Π. Αρέτας. Απεσπάσθησαν 6 συνολικά μετάλλια (2 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα). Δυστυχώς στο αρχείο που ανατρέξαμε δεν βρήκαμε αναλυτικά ποιος ονομαστικά κατέκτησε το κάθε μετάλλιο. Προπονητής της ομάδας ήταν ο κ. Σταύρος Βέλλιος. Διαιτητής ο κ. Γιάννης Τσίγκος, διαιτητής επίσης και αρχηγός της αποστολής ήταν ο Sensei Μαστραππάς Σάββας.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΕΩΝ 2003 ΒΡΑΝΚΕ ΣΕΡΒΙΑ

            Με τη συμμετοχή 500 Καρατέκα από 13 χώρες έγινε στη πόλη Βράνκε της Σερβίας το Βαλκανικό και το 12ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων της Fudokan, από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου 2003.

            Από την Ελλάδα συμμετείχε διμελής αποστολή αποτελούμενη από τον Μαστραππά Sensei (προπονητής) και τον αθλητή Γεράσιμο Αλευρά, ο οποίος κατέκτησε και την 3η θέση στο ατομικό Kumite (χωρίς kg) στο Πανευρωπαϊκό των Νέων.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΓΑ 2004

            Στην παγωμένη Πράγα της Τσεχίας πραγματοποιήθηκε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της οργάνωσης «Fudokan» από τις 25 μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 24 χώρες και 700 περίπου αθλητές. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τετραμελή αποστολή, αποτελούμενη από τους αθλητές Πέτρο Ψαλίδα, Γεράσιμο Αλευρά, Χρήστο Βλάσση και τον προπονητή Σάββα Μαστραππά. Το κογκρέσο των αντιπροσώπων των κρατών μελών απεδέχθη παμψηφεί την πρόταση του τεχνικού διευθυντή της οργάνωσης Dr. Ilija Jorga Shinam, ο οποίος διόρισε τον Μαστραππά Sensei μέλος της τεχνικής επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης του συστήματος, καθώς και πρόεδρο και της επιτροπής επιθεώρησης της Πανευρωπαϊκής.

1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΙΓΚΙΑΝΟ ΙΤΑΛΙΑ 2005

            Με πέντε μετάλλια και τα κολακευτικά σχόλια των αδελφών Βλαδιμίρ και Ηλία Γιόρκα επέστρεψε στην Αθήνα η ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του παραδοσιακού καράτε Fudokan Shotokan το οποίο διεξήχθη στις 25-27 Νοεμβρίου στο Λιγκιάνο Σαμπιαντόρο, κοντά στη Βενετία, με τη συμμετοχή 950 αθλητών από 27 χώρες. Χρυσό μετάλλιο στο φουκούγκο Γυναικών κατέκτησε η Βάλλια Λαγουδάκη, ενώ χάλκινα μετάλλια απέσπασαν οι Νίκος Κούτρας στο Κούμιτε Παίδων – 16 ετών, Κων/νος Νικηφόρος στο φουκούγκο Ανδρών, Κ. Νικηφόρος και Β. Λαγουδάκη στο Ένμπου (μικτό) και η ομάδα του ομαδικού κούμιτε Ανδρών (αποτελούμενη από τους Πέτρο Ψαλίδα, Μάκη Αλευρά και Πάνο Γατίδη). Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ήταν  οι καρατέκα Αντριάνο Φεράρι, Θανάσης Καρσιώτης, Νάγια Κούζιλου, Παύλος Χρυσαφίδης, Νίκος Ζιμπουλιάς. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο κ. Χάρης Δούρος και προπονητής ο Sensei Σάββας Ματραππάς.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΕΝΕΒΕΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑ 2006

            Στο Μπενεβέντο της Ιταλίας, στις 24-26 Νοεμβρίου, έγινε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Fudokan Shotokan Καράτε, για το 2006.  Το παρόν τους έδωσαν 17 χώρες με 750 παραδοσιακούς καρατέκα. Η Ελλάδα, που κατέκτησε την Τρίτη θέση στο ομαδικό κούμιτε παίζοντας με έναν αθλητή λιγότερο, εκπροσωπήθηκε από τον Γιάννη Τσίγκο και τον Γεράσιμο Αλευρά. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Σάββας Μαστραππάς Sensei και αρχηγός της αποστολής ο Πρόεδρος Χάρης Δούρος.

2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΤΖ ΠΟΛΩΝΙΑ 2007

            Στην πολωνική πόλη Λοτζ, η Πολωνική Fudokan διοργάνωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Fudokan Shotokan Karate, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου 2007. Πάνω από 1200 ήταν οι Καρατέκα που έλαβαν μέρος προερχόμενοι από 29 χώρες. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι εκπαιδευτές Γιάννης Τσίγκος, Τάκης Χριστοφής και Μάκης Αλευράς (ο οποίος μπήκε στην οκτάδα του ατομικού Kumite Ανδρών κερδίζοντας πέντε αγώνες). Αρχηγός της αποστολής ήταν ο κ. Χάρης Δούρος, Προπονητής ο Sensei Τσίγκος.

16ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΡΑΓΑ 2008

            Αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος (7 Νοεμβρίου) Σιχάν Χιντεντάκα Νισιγιάμα, δασκάλου του ιδρυτή της (Fudokan) Δρ. Ιλία Γιόρκα Σενσέι, ήταν το φετινό 16ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Fudokan.

            Με ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακό λόγο κατά την τελετή έναρξης, ο Σενσέι Γιόρκα αναφέρθηκε στην προσφορά του δασκάλου Νισιγιάμα για την εξάπλωση του παγκόσμιου καράτε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. Στο γήπεδο δέσποζε η φωτογραφία του εκλιπόντος και κατά την τελευταία ημέρα του τεχνικού σεμιναρίου, που προηγήθηκε των αγώνων, ο δάσκαλος Γιόρκα ζήτησε από τους Καρατέκα του να αφιερώσουν το τελευταίο τους Κιάι στον μεγάλο άνδρα.

            Οι αγώνες έγιναν στην Πράγα, από τις 21 μέχρι τις 23 Νοεμβρίου και σε αυτούς έλαβαν μέρος 1.100 Καρατέκα προερχόμενοι από 19 χώρες. Η «Ελληνική Οργάνωση Σότοκαν Φούντοκαν Ρίου Καράτε Ντο» έδωσε το παρόν της με οκταμελή αποστολή, την οποία αποτελούσαν οι αθλητές: Θωμάς Δρογούτης, Μαρία Ξάμπλα, Ιωάννα Στεργίου, Νίκος Ζιμπουλιάς, Μάκης Αλευράς (8ος στο Κούμιτε) Γιάννης Τσίγκος (8ος στα Κάτα και 5ος στο Κούμιτε). Προπονητής ήταν ο Sensei Σάββας Μαστραππάς και αρχηγός της αποστολής ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Χάρης Δούρος.

3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 2010

            Πάνω από 1.000 καρατέκα προερχόμενοι από 35 χώρες έδωσαν το παρόν τους στο 3ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Fudokan. Το πρωτάθλημα έγινε στο Βελιγράδι από τις 12 μέχρι της 14 Μαρτίου 2010 και είχε εορταστικό χαρακτήρα. Οι μαθητές των δασκάλων Βλαδιμίρ και Ίλια Γιόγκα μαζεύτηκαν για να τιμήσουν τα 30α γενέθλια από την ίδρυση της οργάνωσης και του στυλ Fudokan αλλά και τα 50α γενέθλια των αδελφών Γιόρκα στο Καράτε – ντο.

            Η συμμετοχή της Ελλάδας ήταν μικρή και συμβολική λόγω οικονομικών προβλημάτων. Συνολικά ταξίδεψαν στο Βελιγράδι 4 Έλληνες καρατέκα. Οι αθλητές Θωμάς Δρογούτης και Νίκος Ζιμπουλιάς που έλαβαν μέρος στο Kata και το Kumite καθώς και ο Sensei Μαστραππάς ως προπονητής. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο κ. Χαράλαμπος Δούρος.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΕΜΕΣΟΣ 2010

            Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Fudokan Shotokan Karate έγινε από τις 5-7 Νοεμβρίου 2010 στη Λεμεσό. Η χώρας μας εκπροσωπήθηκε από τους νεαρούς Ενβέρ Κουμρατόβ, Διονύση Τσάση και τον παλαίμαχος Νίκο Ζιμπουλιά, οι οποίοι έλαβαν μέρος στα Κάτα και στο Κούμιτε. Ως προπονητής συνόδεψε την ομάδα ο Sensei Σάββας Μαστραππάς, ενώ αρχηγός της αποστολής ήταν ο Πρόεδρος Χ. Δούρος.