από την Ιωάννα Τσίγκου 3ο Dan WFF

1) ΣΤΥΛ FUDOKAN:

Η παγκοσμίως πλέον αναγνωρισμένη και αποδεκτή από τον κόσμο του καράτε οργάνωση,  FUDOKAN, εμφανίζεται στον κόσμο των πολεμικών τεχνών την περίοδο διάδοσης του παραδοσιακού Καράτε (1965-1970). Είναι ένα εξελισσόμενο στυλ που συνδυάζει την βαθειά γνώση της παραδοσιακής τέχνης με την επιστημονική της προσέγγιση, αφήνοντας αναλλοίωτες τις αρχές και τις ηθικές αξίες όπως θεσπίστηκαν από τους μεγάλους δασκάλους του Καράτε με τον sensei Nishiyama πρώτο και κύριο.
Η ουσιαστική εξέλιξη των καρατέκα της FUDOKAN έρχεται μετά το 3ο Dan δεδομένου ότι ως τότε η εκπαίδευση δεν διαφέρει από το υπόλοιπο παραδοσιακό Shotokan Καράτε.

Το FUDOKAN καράτε είναι ένας διεθνής εκπαιδευτικός οργανισμός που σύμφωνα με το καταστατικό της ITKF , το 1990 καταχωρείται επίσημα ως ανεξάρτητη τεχνοτροπία. Έχει το δικαίωμα να οργανώσει το στυλ fudokan σε διεθνές επίπεδο, όπως και να προωθήσει το παραδοσιακό Καράτε. Δημιουργεί έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο με ισχυρή θέληση και ελεύθερο πνεύμα. Διατηρεί την μετριοφροσύνη, την τιμή και την περηφάνια ως αρετές. Έχει υψηλά κίνητρα, αναδεικνύει και εξελίσσει τους καρατέκα της και θέτει τις βάσεις ενός πιο επιστημονικού Shotokan που περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο τραυματισμών στην προπόνηση των μαθητών.

Αυτή η πετυχημένη συνταγή οφείλεται στον Soke Dr ILIJA JORGA, αφού μελετώντας ο ίδιος και εφαρμόζοντας τις αυστηρές οδηγίες μεγάλων Ιαπώνων δασκάλων αξιοποίησε τα επιστημονικά πορίσματα της ιατρικής και της κινησιολογίας. Μέσα λοιπόν από την απόλυτη προσέγγιση ενός καλύτερου Καράτε και αγγίζοντας την κορυφή της τεχνικής κατάρτισης κατάφερε η FUDOKAN να κερδίσει επάξια τον τίτλο ως η ΕΛΙΤ του Shotokan Καράτε!
ΤΟ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ FUDOKAN (KANJI)

2) ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ FUDOKAN

Η FUDOKAN είναι μια Παγκόσμια Οργάνωση Καράτε με έδρα της το βελιγραδι . Ιδρύθηκε το 1980 με επικεφαλής τεχνικό τον μεγάλο δάσκαλο Soke Dr ILIJA JORGA κάτοχο του 10ου Dan, καθηγητή της τραυματολογίας του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Είναι διαδεδομένη ανά τον κόσμο και έχει 105 χώρες μέλη, είναι δε αναγνωρισμένη από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Κάθε χρόνο διοργανώνει σεμινάρια με σκοπό την εξάσκηση στις βασικές αρχές του παραδοσιακού καράτε και την τεχνική εξέλιξη, προστατευμένη μέσα από τις επιστημονικές μεθόδους της FUDOKAN. Πρέπει να σημειωθεί ότι γίνονται ειδικά σεμινάρια από τον Soke μόνο για τους εκπαιδευτές δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ιδίους με βάση την εμπειρία τους να εμβαθύνουν στις προπονητικές αρχές της FUDOKAN ώστε να μπορέσουν να δώσουν στους μαθητές τους όσο το δυνατόν την μέγιστη κατάρτιση.
Διεξάγονται εξετάσεις για Dan κάθε χρόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες μέλη. Τα διπλώματα Dan όλων των βαθμίδων έχουν διεθνή ακτινοβολία καθώς ο Soke είναι ο μοναδικός δυτικός καρατέκα που τιμήθηκε με το 10ο Dan. Επίσης κάθε χρόνο διοργανώνονται διεθνείς αγώνες δίνοντας στους καρατέκα για άλλη μια φορά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και τονίζοντας ότι σημαντικό κομμάτι του καράτε είναι και η αθλητική δραστηριότητα που ακολουθεί τους αυστηρούς κανονισμούς των αγώνων προνοώντας για την προστασία των αθλητών από τραυματισμούς διατηρώντας το ήθος και την σεμνότητα που υπηρετεί το Καράτε.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της παγκόσμιας οργάνωσης, Soke, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους μαθητές του και τους επικεφαλής υπεύθυνους της κάθε χώρας πιστεύοντας ότι μέσα από συνεργασία, σκληρή δουλειά και πειθαρχία θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η Ελληνική οργάνωση FUDOKAN SHOTOKAN KARATE-DO είναι μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας FUDOKAN από το έτος 2000. Διοικείται από Δ.Σ. πρόεδρος του οποίου είναι ο κύριος Χαράλαμπος Δουρος 5 Dan FUDOKAN. Έχει μέλη από όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Τεχνικός επικεφαλής της χωράς είναι ο Sensei Σάββας Π. Μαστραπάς 8ο Dan FUDOKAN.
Τα τεχνικά θέματα της οργάνωσης χειρίζεται η τεχνική επιτροπή, στόχος της οποίας είναι η καλύτερη δυνατή οργάνωση έτσι ώστε να υπάρχει μια οικογενειακή σχέση αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με απώτερο σκοπό την ομαλή λειτουργία της οργάνωσης και την τεχνική βελτίωση των μαθητών όλων των dojo-μελών.

Η Ελληνική οργάνωση FUDOKAN δεν αποσκοπεί στο να παρακάμψει, να ανταγωνιστεί, ούτε να αλλοιώσει ή να βλάψει τις ομοσπονδίες του Ελληνικού Καράτε, ειδικά όσον αφορά στις ομοσπονδίες του σπόρ Καράτε (την ΕΛΟΚ στην Ελλάδα και την Κ.Ο.ΚΑΡΑΤΕ στην Κύπρο) δεν τίθεται εκ των πραγμάτων κανένα πρόβλημα, αφού το αντικείμενό μας είναι εντελώς διαφορετικό από την μία και από την άλλη πολλοί σύλλογοί μας είναι μέλη τους και συμμετέχουν με καταξιωμένους καρατέκα στις διοργανώσεις του σπόρ Καράτε.

Για την διάδοση της οργάνωσης και της φιλοσοφίας της FUDOKAN διοργανώνονται καθ’ολη την διάρκεια του έτους Πανελλήνια και τοπικά τεχνικά σεμινάρια και εξετάσεις κατά την διάρκεια των οποίων ο Sensei Μαστραππάς είναι εξουσιοδοτημένος από τον Soke Dr ILIJA JORGA να απονέμει μέχρι και τον βαθμό του 3ου Dan. Για να διατηρηθεί το επίπεδο των μαύρων ζωνών της FUDOKAN στην Ελλάδα υψηλό διεξάγεται ετήσιο σεμινάριο τον Οκτώβριο υπό την καθοδήγηση του Sensei Σάββα . Μαστραππά, παρουσιάζοντας την ύλη των εξετάσεων από 1ο – 5οDan, όπου στο τέλος μαζί με την τεχνική επιτροπή αξιολογείται το επίπεδο των υποψηφίων για Dan. Πραγματοποιούνται τοπικοί και εθνικοί αγώνες όπου συμμετέχει και η Εθνική μας Ομάδα σε τέτοιες διεθνείς διοργανώσεις. Κάθε χρόνο επισκέπτεται την χώρα μας ο τεχνικός διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης Soke JORGA  κάνοντας τεχνικά και επιστημονικά σεμινάρια όλων των επιπέδων καθώς και εξετάσεις αλλαγής όλων των βαθμίδων Dan.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έγινε πριν μερικά χρόνια για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Ελληνική FUDOKAN σεμινάριο για το παιδικό Καράτε και τους τρόπους προσέγγισης των μικρών καρατέκα.

4) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ SOKE Dr ILIJA JORGA 10 Dan

Ο SOKE Dr. ILIJA JORGA γεννήθηκε το 1940 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το 1967 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο ως Ιατρός. Ξεκίνησε το Καράτε το 1960 υπό την διδασκαλία του Sensei Murakami από τον οποίο πήρε το 1ο Dan το 1967. Ένα χρόνο μετά ο Sensei Kaze του έδωσε το 2ο Dan. Στην συνέχεια ακολούθησε ως δάσκαλό του τον Sensei Nishiyama, ο οποίος έφυγε από την ζωή στις 7 Νοεμβρίου 2008, πράγμα το οποίο συγκλόνισε τον Soke και όπως ανέφερε ο ίδιος «το Καράτε έγινε φτωχότερο με την απουσία του Sensei Nishiyama».

Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή πρωταθλήματα και υπήρξε για πολλά χρόνια πρωταθλητής. Είναι ίσως ο μοναδικός στον κόσμο που δημοσίευσε πάνω από είκοσι βιβλία γνωστοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών του για το Καράτε, ως αθλίατρος καθηγητής στην Ιατρική σχολή του Βελιγραδίου, παντρεύοντας την Ιατρική με το Καράτε. Δημιούργησε έτσι, ένα επιστημονικό υπόβαθρο θέτοντας τις βάσεις ενός κινησιολογικά τεκμηριωμένου συστήματος, απόλυτα ασφαλούς από τους τραυματισμούς.