Γράφει ο Δημητρης Γιωρκας 1o Dan Shotokan Kαρατε.

Αν και η άσκηση είναι ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί γονείς θεωρούν τo Karate τόσο ελκυστικό για τα παιδιά τους, το ιδιο το karate επιδρά ευεργετικά στα παιδιά με πολλούς άλλους τρόπους.

1. Το παιδί σας θα χτίσει δύναμη, αντοχή, ισορροπία και ταχύτητα.

Τα μαθήματα καράτε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να εκτονώσουν την ενεργητικοτητα τους, ειδικά στις μέρες μας που τα παιδιά παιρνούν ολο και περισσότερο χρόνο κλεισμένα μέσα στο σπίτι πίσω απο μια οθόνη. Όταν αναζητάτε αθλητικές επιλογές για το παιδί σας, το καράτε, πρέπει να γνωρίζετε οτι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αντοχής, της δύναμης και της ταχύτητας του παιδιού σας. Μετά από μερικές εβδομάδες στην τάξη, θα αρχίσετε να παρατηρείτε την βελτίωση τους τόσο στα αντανακλαστικά όσο και στην μυική τους ανάπτυξη.Με περισσότερη εξάσκηση, τα μικρά σας θα αποκτήσουν δύναμη και θα αναπτύξουν ισορροπία – κάτι που είναι απαραίτητο όταν μαθαίνουν να τελειοποιούν τις τεχνικες τους. Άλλωστε η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι και ο λόγος που οι Ιαπωνες εισήγαγαν αρχικά το Karate στην βασική τους σχολική εκπαίδευση.

2. Τα μαθήματα πολεμικών τεχνών χτίζουν αυτοπεποίθηση.

Το karate απο την αρχή θα αποτελέσει μια πρόκληση για τους νεαρούς μαθητες. Εκπαιδευονται στο πώς να κινούνται με ισορροπία, γρήγορα και δυναμικά. Οι αρχικά αδρές, άτεχνες κινήσεις, σταδιακά βελτιώνονται και αποκτούν δυναμική ροή και αρμονία. θα αρχίσετε να παρατηρείτε διαφορά στην αυτοπεποίθησή τους. Το karate έχει να κάνει με την υπερνίκηση των δύσκολων εμποδίων. Είναι ένας διαρκής αγώνας για βελτίωση μεσα απο τον οποίο γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του. Υπερνικώντας τις δυσκολίες αναπτύσει αισθήματα εσωτερικής πληρότητας και αυτοπεποίθησης που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την ίδια την ζωή στο μέλλον.

3. Το παιδί σας θα μάθει την επίλυση συγκρούσεων.

Εάν υπάρχει κάτι που μας διδάσκει η καθημερινή μας μετακίνηση στους δρόμους της πόλης, είναι ότι σε κανεναν δεν αρέσουν οι αντιπαραθέσεις. Το να μαθουν τα παιδιά μας να επιλύουν μια αντιπαράθεση με έναν υγιή τρόπο, είναι κάτι που ακόμα και εμείς οι ενήλικες ενδεχομένως να χρειάζεται να διδαχθουμε. Παρά την κοινη αντίληψη που διακατέχει οσους βρίσκονται εκτός του χώρου, το karate τελικά, δεν διδάσκει την λύση τον προβλημάτων με την καταφυγή στην βία αντιπαράθεση. Αντιθέτως, αυτός που γνωρίζει Karate, επιλύει τα προβλήματα του χωρίς τη χρήση της βίας, ακριβώς επειδή γνωρίζει τις δυνατότητες του και δεν διακατέχεται απο τον εγωισμό να αποδέιξει τη δυναμη του. Μερικοί γονείς ανησυχούν για την εγγραφή των παιδιών τους σε μαθήματα πολεμικών τεχνών λόγω της πιθανότητας βίας.
Οι περισσότεροι εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών διδάσκουν στα παιδιά πώς να επιλύουν τις αντιπαραθέσεις με ειρηνικούς τρόπους, διδάσκοντάς τους να χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να εκτρέψουν την πιθανή βλάβη σε αυτούς και άλλους με υπεύθυνο τρόπο. Το να μιλάς στους αντιπάλους με αυστηρότητα και αυτοπεποιθηση είναι πάντα το πρώτο βήμα.

4. Τα μαθήματα αυτοάμυνας βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωνονται και να απομνημονευουν καλυτερα.

Τα μαθήματα πολεμικών τεχνών απαιτούν αφοσίωση, εστίαση και συγκέντρωση λόγω του αριθμού των ολοένα και πιο δύσκολων τεχνικών που οι μαθητές πρέπει να απομνημονεύσουν και να εκτελέσουν για να περάσουν τις εξετάσεις ζώνης. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, οι πολεμικές τέχνες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσουν τις δεξιότητές τους , τη μνήμη και τη συγκέντρωση τους. Αλλά μην ανησυχείτε, οι τεχνικές χωρίζονται σε διαχειρίσιμα τμήματα, τα οποία επιτρέπουν στα παιδιά να μαθαίνουν σταδιακά, επαναλαμβάνοντας και αξιοποιώντας αυτά που έχουν ήδη μάθει. Η ενθάρυνση είναι το κλειδί σε αυτήν τη διαδικασία. Το παιδί αρχικά θα εκτελεί τις τεχνικές τους αργα. Αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να μάθουν υπομονή, καθώς επίσης ενισχύουν την απομνημόνευση και τη διατήρηση, όλα τα οποία είναι χρήσιμα στο σχολείο και σε άλλα αθλήματα. Ακολούθως οι κινησεις του θα αποκτήσουν δύναμη και τέλος ταχύτητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ενα μίγμα αυτοσυγκέντρωσης , δυναμισμού και ροής.

5. Το παιδί σας θα μάθει πειθαρχία και σεβασμό.

Εάν έχετε ένα άγριο παιδί, ισως να χρειαστούν κάποια μαθήματα που να του διδαξουν την πειθαρχία και τον σεβασμό. Τα μαθήματα πολεμικών τεχνών βοηθούν τα παιδιά να μάθουν τι σημαίνει αυτοέλεγχος. Στο karate υπαρχει η παράδοση να σέβονται το dojo, ή την τάξη, μαζί με τον δάσκαλο. Ο εκπαιδευτής του παιδιού σας πιθανότατα θα του ζητήσει να του απευθύνεται με επίσημο τρόπο και θα μάθουν να χαιρετούν τον δάσκαλό τους και τους συναθλητές τους καθώς μπαίνουν και βγαινουν απο τον χωρο της προπονησης. Επιπλέον, εάν το παιδί σας έχει προβλήματα θυμού, οι πολεμικές τέχνες του επιτρέπουν να βγάλουν τον θυμό τους με υγιή και παραγωγικό τρόπο, καθώς μαθαίνει να τον ελέγχει και να διοχετεύει την ενεργειά του στην προπόνηση.
Η συχνή τριβή με τους συναθλητές του μέσα στο dojo, αναπτύσει την εμπιστοσύνη αναμεσα τους. Στο karate ακομα και η άσκηση σε ζευγάρια καλλιεργεί την εμπιστοσύνη αναμεσα στους αθλητές. Αυτός που στέκεται απεναντι σου, δεν ειναι αντίπαλος. Οι Ιαπωνες χρησιμοποιουν την λέξη uke που σημαίνει βοηθός. Ο ένας βοηθάει τον άλλο να γίνει καλύτερος. Αναπτύσονται έτσι δεσμοί φιλίας που σε πολλές περιπτώσεις κρατάνε μια ζωή…

Η εκμάθηση πολεμικών τεχνών απαιτεί χρόνο και εξάσκηση. Αν και τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ορατα, αν αφήσετε το παιδί σας να συνεχίσει αυτό το δρόμο, θα παρατηρήσετε τελικά οτι βοηθήσατε να χτιστεί ενα καλά ισορροπημένο,
γεμμάτο αυτοπεποιθηση και σιγουριά παιδί.


Στη σχολή Καρατε Πράξανδρος Κυψέλης, διδάσκει ο Sensei Σάββας Μαστραππάς 8ο Dan wff ,πτυχιουχος προπονητής Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, προπονητής της Εθνικης Ομαδας Karate Shotokan-Fudokan, με περισσότερα απο 43 χρόνια εμπειρίας στο χώρο.